Digital fremtid og robotisering for malere

Digital fremtid og robotisering for malere
Robotene kommer. Hvorfor ikke være i forkant, utfordrer (f.v.) Konrad Fagertun, Kari S. Wilsgård og Iselin Frøybu.

Hva i alle dager har digitalisering og roboter med maling/overflateteknikk å gjøre? MLF hadde tatt mål av seg til å vise litt av dette under årets landsmøte i Stavanger, og deltakere fra hele landet fikk et spennende dypdykk i mulighetene.

I tillegg til Telenor og andre som viste hvilke muligheter og utfordringer som ligger foran både malerbransjen og andre håndverkere, der det ble sagt mye om hvor viktig det er å oppgradere sin kompetanse, ble det også vist fram hva som ligger foran malerne når det gjelder robotisering:

N-Link

MLF har innledet et samarbeide med N-link, som er et firma basert på å utvikle roboter for spesialformål. Som en av gründerne, Konrad Fagertun, sivilingeniør i kybernetikk, uttrykte det i en prat med Maleren etter innledningen:

-Det vi har gjort, er å ta en relativt billig og enkel teknologi, som for eksempel en lift, og plassere høyteknologiske og presise verktøy på den. Det har for eksempel skapt muligheter for å bruke roboter til en svært nøyaktig boring av hull inne i bygg under oppføring. Dette er oppgaver som ellers ville ha betydd stor belastning rent HMS-messig for dem som hadde måttet jobbe med det.

-Betyr det at ingen er redde for å miste jobbene sine?

-Heller tvert imot, vil vi nesten si, innskyter Iselin Frøybu, som også var en del av teamet fra N-link som møtte MLF-deltakerne denne dagen. Hun forteller om reaksjoner av typen:

-Endelig skal jeg slippe å slite med disse hullene i taket og andre vanskelige steder. Nå kan jeg fokusere på det jeg har kompetanse til.

Delvis robotisering

-Men betyr dette at man i fremtiden ser for seg at det er maskiner som også gjør malerjobben?

-Det vet vi jo ikke helt, for vi har ikke jobbet veldig lenge med overflateteknikk, smiler Konrad Fagertun. Men han legger til at de er på jakt etter malere som gjerne vil inngå et samarbeide med dem, og som ser muligheten for å kunne bruke roboter i det daglige arbeidet i årene som kommer. Han tenker at det kan bli snakk om en delvis robotisering, for eksempel ved at man maler fasadene med en robotløsning, og så løser dører og vinduer mer tradisjonelt. Her er det ikke snakk om et enten – eller, sier han ettertenksomt.

N-link ble startet i 2012 av 8 gründere, og består i dag av 16 ansatte og 3 forskjellige roboter. Nytt av året er et samarbeid med Hilti, som kan komme til å bidra til å skape et globalt marked for de fremsynte gründerne. Allerede når det gjelder selskapets adresser er de litt utenom det vanlige: Man kan si at hovedkontoret er i Sogndal, og at de har et avdelingskontor i Oslo.

Vil øke på

I presentasjonen tok de to utgangspunkt i at etter Nintendo fikk svært mange smaken på databaserte spill, og at dette har bidratt til at nye generasjoner er mer åpne for robotløsninger enn man har vært tidligere.

-Gjennom å utnytte robotenes fortrinn, og kombinere dette med liftløsninger eller andre spennende «low-tech» løsninger, kan vi til dels fjerne arbeide i støv og støy, slitasjeskader og følgene av å jobbe i stor høyde. Dette er godt HMS-arbeid ganske enkelt, sa de to til en meget lydhør forsamling.

-Vi er sikre på at dette vil øke på: Den researchen vi har gjort til nå, har blant annet fortalt oss at malernes arbeid består for det meste av forberedelser, sparkling og taping, pussing og ikke minst: Vasking. Alt dette – i tillegg til selve påføringen av maling – vil vi kunne gjøre til dels store forbedringer på gjennom fokus på digitale løsninger og bruk av roboter. Foreløpig er vi riktig nok bare i en utviklingsfase når det gjelder hvilke verktøy som kan være en hjelp for overflateteknikerne, men vi leter som sagt etter samarbeidspartnere som ønsker å se hvordan dette kan brukes i praksis – i deres bedrift:

-Vi tror at det kan komme til å bli svært forskjellige bruksområder for robotene innenfor maleryrket i fremtiden, men det er liten tvil om at de vil komme. Hvorfor ikke være blant de første, og dermed høste fordelene av å ligge i front, fristet N-links representanter.

Full fokus

Kompetanse- og utviklingssjef Kari S. Wilsgård i MLF, som leder arbeidet i organisasjonen, sier i en kommentar at hun ser fram til å tilby medlemmene økt kompetanse når det gjelder digitalisering og ikke minst når det gjelder robotisering. Hun ser for seg at nettopp dette vil kunne komme til å bli en del av opplæringen i faget i fremtiden.

-Betyr dette at fremtidens overflateteknikk vil bli et mer teknisk fag enn det er i dag?

-Saken er at maleryrket, eller overflateteknikk som det heter nå, utvikler seg stadig, og det kommer fortløpende nye og spennende arbeidsfelt for dem som vet å satse for fremtiden. Vi i MLF kommer til å ha full fokus på digitalisering i tiden som kommer, slår hun fast.

-Når kommer så den første MLF-roboten?

-Hvem vet, smiler hun lurt, og legger til at det i alle fall var tydelig at mange i salen noterte flittig, og hun ser ikke bort fra at det kan komme snarlige henvendelser om samarbeide om å utvikle den første malerroboten.