Spenncon har ambisiøse mål for 4D og 5D

Spenncon presenterer ambisiøse mål for bruk av 4D og 5D
I prosjektet Sjøutsikten for Asker Entreprenør AS, som jeg prosjekterer nå, jobber flere fag i 3D og prosjekteringen er enda mer effektiv, sier Rune Larsson Foto: Spæncom A/S

Spenncon har siden 2008 prosjektert i 3D og øker nå bruk av digitalisering også i resten av verdikjeden. Innen utgangen av 2018 skal 50 prosent av alle prosjekter gjennomføres i 5D - med økonomi og tid som den fjerde og femte dimensjon. Det stiller både krav til selskapet selv, men i stor grad også for sine samarbeidspartnere.

Spenncon er nettopp ferdig et boligprosjekt, Vøyen Hageby, som utføres i samarbeid med PEAB AS. For den erfarne konstruktøren, Rune Larsson, er det ikke nytt å modellere betongkonstruksjonene i 3D, men bruk av 4D og 5D i prosjekteringsfasen og gjennomføringsfasen er derimot nytt både for han og Spenncon.

- Jeg synes var spennende å begynne med 3D modellering da vi startet i 2008, prosjekteringen ble visuell og nærmere den virkelige bygningstrukturen enn 2D. Jeg har mer kontroll på prosjekteringen nå enn tidligere. Modellen er «live» så alle som jobber i prosjektet kan se endringer gjennom hele prosjekteringsfasen.

- I prosjektet Sjøutsikten for Asker Entreprenør AS, som jeg prosjekterer nå, jobber flere fag i 3D og prosjekteringen er enda mer effektiv, sier Rune Larsson.

Et klart mål
Spenncons mål med digitalisering er å kunne prosjektere alle prosjekter i 3D innen utgangen av 2017. Rune Larsson fremhever bedre kontroll på geometri, reduksjon av kvalitetsavvik samt samhandling med øvrige fag som de viktigste fordelene ved bruk av 3D.

I 2016 besluttet Spenncon å ta skrittet videre og utvide selskapets digitale visjon med det formål å videreutvikle 3D-modellene med også informasjon om tid og økonomi til 5D prosjekter.

"Vi bestemte oss i år for at vi vil fremskynde utviklingen, da det er klart slik det går i bransjen. Så langt har vi valgt ut en rekke prosjekter der kundene også er forberedt på å jobbe digitalt», sier Administrerende direktør Trygve Martinsen, som ser 5D mer enn bare et internt verktøy for Spenncon.

Et kommunikasjonsverktøy
Trygve Martinsen tviler ikke på at samarbeid er nøkkelen til suksess når det gjelder digital utvikling, og ikke bare internt i Spenncon, men i hele byggebransjen:

- De nye digitale modellene skal ses som kommunikasjonsmodeller, noe som fører til færre misforståelser i grensesnittet mellom de involverte partene. Hvis vi skal lykkes med å endre arbeidsmetoden, er det avgjørende at vi blir involvert i prosjektene tidligere. Det er rett og slett ikke noe vi kan utvikle alene, og vi håper at enda flere av våre kunder og partnere vil være åpne for de nye mulighetene.

Trygve Martinsen sier at Spenncon, sammen med Consolis, har opprettet en prosjektgruppe med fokus på utvikling av 5D-prosjekter. I tillegg utdanner selskapet løpende medarbeidere ved å anvende 3D, 4D og 5D.

"Selvfølgelig ser vi også etter ansatte som har spesiell kunnskap om 3D, 4D og 5D", sier Trygve Martinsen.

Spenncon AS er Norges største og ledende leverandør av råbygg basert på prefabrikkerte betongelementer. Selskapet har 4 fabrikker, ca 500 ansatte og en omsetning på ca NOK 1 MRD. Leveransene omfatter prosjektutvikling, prosjektledelse, prosjektering, produksjon og montasje av stål- og betongelementer. Spenncon produserer dekkelementer, takelementer, søyler/bjelker, vegger og fasader til leveranser inden for boligbygg, industribygg, kontorbygg, betonghaller, kjøpesentre, parkeringshus, stadioner, broer og tunnelforinger.

Spenncon inngår i det internasjonale industrikonsernet Consolis Group, der er et ledende europeisk industrikonsern som har spesialisert seg på design og produksjon av høytytende prefabrikkerte betongprodukter.

Consolis tilbyr et bredt spekter av produkter og løsninger innenfor bygg, infrastruktur, jernbane og byplanlegging.