EU til Trump: Se til Norge!
Mens USA går bakover, tar Norge store skritt fremover. President Trump signerte i forrige uke en «executive order» som vil redusere reguleringer og åpne for mer oljeboring i Arktis. Samme uke gikk en annen President, EUs President Donald Tusk, ut og hyllet Norge for sin satsing på fornybar energi.

EU ber Trump se til Norge|Teknologiskenyheter,.no
EUs President Donald Tusk, hyller Norge og ber Trump komme etter

«Norge er det beste eksempelet på hvordan å være en olje- og gassprodusent OG et foregangsland når det kommer til fornybar energi» skrev han på Twitter.

Presidenten kom i tillegg med denne lille stikkeren «Det bør motivere våre venner i USA angående Paris-avtalen». President Trump har tidligere sagt at han ønsker å trekke seg ut av Paris-avtalen, noe som kan bli katastrofalt for den globale innsatsen i kampen mot forurensning og miljøproblematikk. Norge på sin side, blir hyllet i medier verden over for sin innsats og fokus på fornybar energi.

Norges satsing på fornybar energi
Rundt halvparten av all norsk eksport er knyttet til olje og gass, så Norge fikk seg en oppvekker i 2014 og 2015 da inntektene fra råolje gikk ned mer enn 30%. Dette fikk regjeringen til å innse at man måtte satse mer på innovasjon og teknologi, og gjennom Innovasjon Norge har tilskuddene til nye bedrifter skutt i været.

«Ny teknologi som støtter mer bærekraftig urbanisering er et område vi tror kan bli en eksport for norske bedrifter», sier Sigridur Thormodsdottier, bærekraftekspert hos Innovasjon Norge.

Innovasjon Norge har siden 2014 lansert en rekke klyngeprogram som fokuserer på oppstartsinnovasjon. Formålet er å skape klynger av bedrifter, både nyoppstartede og etablerte, som gjennom samarbeid skal bidra til verdiskapning gjennom bærekraftig innovasjon. Bedrifter som er med i dette klyngeprogrammet inkluderer blant annet Tidetec som driver med vindkraft, hydrogenteknologibedriften Hynor Lillestrøm, og Kyoto Energy og DeepRiver som jobber innenfor solenergi.

Utfordringer for industrien
Lavere oljepriser og økende bevissthet om klimaforandringer gir nye muligheter, men det byr også på utfordringer. «Den største utfordringen for Norge... er konservatisme innen energisektoren», sier Trine Kopstad Berentsen, daglig leder for solenergiklyngen i Norge, som får støtte fra Glen Peters, seniorforsker hos det Oslo-baserte Senter for Internasjonal Klimaforskning.

«Olje og gass har gjort Norge til det landet det er... og det er nesten en del av kulturen. Det er vanskelig å løfte blikket og se andre muligheter».