Aluminium «lever evig»

Aluminium «lever evig»
Aluminium har noen meget jordnære anvendelsesområder. En av dem passer perfekt i hånden til noen hver av oss: Ølboksen. Foto: A. Skjæveland

Aluminium har noen fantastiske egenskaper, og er kanskje et av de mest verdifulle metaller vi har: Det kan brettes som papir, og er like sterkt som stål. Aluminium er et metallisk grunnstoff, men er sjeldent å finne i metallisk form. Årsaken er at det er et meget reaktivt grunnstoff som danner en kraftig kjemisk binding med sin beste venn, oksygenet.

Bauxitt
Prosessen med å frigjøre aluminium fra oksygen, starter med rikholdige lagre av bauxitt. For å få rent aluminium, må man rive løs oksygen-atomet det holder så hardt rundt. Måten å gjøre det på er via elektrisitet. Store mengder av elektrisitet.

Rent aluminium sliter med 2 kritiske svakheter: Det er ikke like motstandsdyktig mot varme som stål, og....det er mye mykere enn stål. Men som emballasjemateriale egner det seg ypperlig, for eksempel til bokser: Lett, sterkt og lett å forme, aluminium er et høyteknologisk materiale som har noen meget jordnære anvendelsesområder. En av dem passer perfekt i hånden til noen hver av oss: Ølboksen.

Kubisk struktur
Så hvordan håndterer man aluminiumets svakheter? Det er et faktum at det kan forbedres vesentlig ved legering med andre metaller. De vanligste legeringselementene er kobber, silisium, magnesium, sink og mangan. Den unike måten aluminium-atomer grupperer seg, er årsaken til dets fantastiske egenskaper. Aluminium-atomet kan strekkes, valses og dras i alle retninger, og dets kubiske struktur sørger for at alt som er laget av aluminium kan utvides og trekkes sammen i alle retninger – uten at det brekker. Aluminiumsprodukter brukes i elektronikk, husholdningsapparater, bil- og transportindustrien, bygg og anlegg, skipsbyggingsvirksomhet, emballasje og i tekniske produkter.

Aluminium «dør» aldri
Det er så lett å gjenvinne! Omtrent 2/3 av alt aluminium som noensinne er laget, eksisterer fremdeles. Selv om det tar store mengder kraft å produsere aluminium, er metallisk aluminium utrolig stabilt straks det er strippet for oksygenatomet. Hvilket betyr at det kan omsmeltes og gjenbrukes gang på gang, for alltid. Når man resirkulerer aluminiumsbokser, sparer man omtrent 95 prosent av den energien som trengs til å produsere bokser fra originalt materiale.

Hvem vet? Kanskje noen av boksene du pantet i sommer, omsider finner veien tilbake til kjøleskapet ditt, med frisk, sprudlende drikke?