IoT tilgjengelig for alle?

Industri 4.0|Telia og Disruptive Technologies
Erik Fossum Færevaag fra Disruptive technologies(t.h.) og Jon Christian Hillestad fra Telia Norge er svært fornøyd med partnerskapet, som ble feiret 27/3

Kraftfullt partnerskap
De skal virkelig bane veien for digitalisering, Telia og Disruptive Technologies, som nå har lansert sitt partnerskap. IoT skal bli tilgjengelig for alle, er omkvedet. Det de sier mindre om, er hvilke etiske problemstillinger dette reises – og hvem som skal jobbe med dem.

Telia Norge og det norske selskapet Disruptive Technologies inngår et kraftfullt partnerskap som virkelig baner vei for digitalisering. Sammen blir de to selskapene først i verden med en verktøykasse som gjør det enkelt for andre som vil utforske muligheter innen tingenes internett. IoT «slippes altså løs» - for alle.

På en pressekonferanse i Telias hovedkontor i Oslo mandag 27. mars var det rikt pyntet med både ballonger og tilstedeværende presse, hvor de sistnevnte overgikk hverandre i å spørre om hvilke tekniske muligheter det nye samarbeidet byr på.

Fokuset var imidlertid fraværende når det gjelder hvilke utfordringer et slikt totalt «frislipp» av det aktørene selv kaller « et kraftfullt partnerskap som baner veien for digitalisering.

Ambisjoner
Disruptive Technologies er et norsk selskap med internasjonale ambisjoner. De utvikler ende-til-ende sensorløsninger spesialtilpasset tingenes internett (IoT), og i høst vant de Norwegian Tech Awards. Deres komplette sensorløsning er unik når det gjelder størrelse, kapabiliteter og pris, og selskapet er spådd en lys fremtid.

Det er svært interessant og inspirerende for oss å inngå partnerskap med Disruptive Technologies, sier Jon Christian Hillestad, teknisk direktør i Telia Norge. – Deres høye ambisjoner om å gjøre IoT tilgjengelig for alle og dominere tingenes internett på verdensbasis er en svært god match med våre. Vi har god fart på reisen fra å være et rent mobilselskap til å bli et teknologiselskap som skal bidra til at andre kan skape verdi med digitalisering, og med partnerskapet med Disruptive Technologies kan vi hjelpe verden til virkelig å realisere det enorme potensialet som ligger i IoT.

Hjelpe verden
Hvorfor verden skulle trenge denne hjelpen, og hvordan teknologien skal mestres, var det ingen som snakket om. I stedet var det fokus på selve teknologien:

Disruptive Technologies lager sensorer på størrelse med frimerker. Sensorene har innebygget prosessering, radiokommunikasjon og batteri med en varighet på opptil 15 år. Selskapet er tidlig ute, og har ambisjoner om å selge milliarder av sensorer til et marked som spås å bli enormt etter hvert som nettet blir mer og mer dominert av maskiner som snakker sammen:

– Med et så voldsomt mulighetsrom og så stor etterspørsel som vi ser, er vi helt avhengige av innovative og modige selskaper som Telia for å kunne ta IoT ut til massene, sier Erik Fossum Færevaag, CEO i Disruptive Technologies. – Mens Telia er en av de fremste med sin IoT-skyløsning, Purple Pipe, har vi skapt verktøyet for å levere målinger fra den virkelige verden. Sammen leverer vi en komplett plattform for digitalisering, sier Færevaag. Han begrunnet imidlertid ikke hvorfor Telia var «modige» som altså nå bidrar til å bringe IoT ut til «massene», som det ble fremholdt.

Verktøykasse for IoT
Kombinasjonen Disruptive Technologies’ førsteklasses sensorløsning og Telias åpne plattform (developer.telia.io) skaper unike muligheter for alle som vil utforske verdien i IoT:

– Vi ønsker et langsiktig strategisk partnerskap med Disruptive Technologies. Til å begynne med vil vi inkludere Disruptive Technologies’ sensorteknologi som en ny komponent i vår åpne plattform, Sensing as a Service. Samtidig lanserer vi sammen et nytt produkt, “IoT Developer Kit”, som kombinerer Disruptive Technologies’ sensorteknologi med Telias plattformtjenester som Identity, Trust as a Service og Purple Pipe, forteller Hillestad.

IoT Developer Kit er en verktøykasse for utviklere som muliggjør en rekke innovative løsninger innen tingenes internett. Den er enkel å bruke, rimelig og senker terskelen for alle som vil utforske verdiene som ligger i IoT. Verktøykassen vil bestå av et sett sensorer der utviklerne selv kan velge hva slags type sensorer de ønsker å inkludere, Cloud Connector og tilgang til Telias plattformtjenester som Identity, Consent Management, Purple Pipe og Purple Insights:

Telia så tidlig at dette er et nytt og viktig verktøy for verden, og sammen gir vi gass og blir først i verden med et slikt produkt, sier Færevaag.

 Sissel Halmøy fra Softworks AS er sterkt kritisk til «the internet of things»Sivilingeniør i teknisk kybernetikk, Sissel Halmøy fra Softworks AS er sterkt kritisk til «the internet of things». Hun mener at store deler av påvirkningene vi mennesker utsettes for hver dag – fortsatt ikke er utredet skikkelig, og at mulige skadevirkninger underkommuniseres. Les hele saken»