Litt tamt fremtidsbilde på Industrimessen

ABBKUKA var en av standene som skilte seg ut på Industri Futurum messen.
NFA Robotics var en av standene som skiltet seg på Industri Futurum messen, avbildet KUKA.

Industri Futurum heter messen i regi av Norsk Industri som holdes på Gardermoen i disse dager. Skal man tro førsteinntrykket, er det et heller tamt fremtidsbilde industrien ser for seg. Eller er det bare slik at de mangler evne til å kommunisere hva de kan?

Jo da, det er både roboter, industri 4.0 og for den saks skyld henvisninger til hvordan man i fremtiden skal kunne kommunisere med IoT (Internet of Things). Men et utstillingsområde som ikke akkurat fyller noen fotballbane, er likevel temmelig glissent. Totalt 40 utstillere har funnet veien til messeområdet, og det virker nesten litt halvhjertet det som presenteres. Et par hederlig unntak må det likevel sies å være: NHO Forsikring og Herøya Industripark, som begge gjør spennende presentasjoner og får fram sitt budskap på en god måte. Sammen med NFA Robotics sine stand det eneste som stikker ut blant de tilstedeværende

Haugevis med foredrag
Kanskje er det slik at de fleste har brukt tid og krefter på alle de faglige samlinger og foredrag som arrangeres under de to hektiske messedagene. Norsk Industri har fått plass til foredrag som spenner fra statsminister Erna Solberg via Hans Wilhelm Steinfeldt til de forskjelligste faglige fordypninger. Her er det virkelig noe for enhver smak, og likevel – eller kanskje derfor – er det også litt glissent i salen flere steder.

Innholdsmessig er det derimot ingenting å sette fingeren på: Det er nok heller interessen som kunne ha vært større. Vi blir sittende igjen med et inntrykk av at lokalene er 2-3 nummer for store til oppgaven. Hva grunnen til dette kan være, skal vi ikke spekulere i. Også på presse-siden var det heller glissent, faktisk kunne det virke som om Teknologiske Nyheter var en av de få som fant det bryet verdt å ta turen innom. For å se hva industrien hadde å fortelle. Statsministeren får jo alltid interesse, uansett hvor hun måtte dukke opp.

Bedre fremover?
Det er å håpe at «Industri Futurum» kommer til å ha noe annet – noe mer og ikke minst langt friskere og mer spenstig enn de få bodene som syntes samlet på messeområdets arena ved denne anledning. Selv om det nok avgjort stemmer at dette er en viktig møteplass for industrien. Ikke minst viktig for mang en fagfokusert medarbeider. Med noen få unntak er nok ikke dette en messe som kommer til å bli husket veldig lenge.

Industrien burde hatt mye mer å by på, både når det gjelder antallet utstillere, men også fantasi og kreativitet på standene. Messen var et ærlig forsøk på å peke fremover, og være en arena der man kunne samles om å vise veien videre. Noen gjorde det bra, andre var ikke fullt så lysende. Likevel var det dominerende inntrykket at de aller fleste rett og slett ikke var der.

Vi i Teknologiske Nyheter ønsker tips om norske bedrifter som har satset på Industri 4.0, og gjerne eksempler fra bedrifter som har gjort vellykkede satsninger på automtisering det siste året.

Ta kontakt med redaktør Jørn Wad, e-post jorn@teknologiskenyheter.no eller slå på tråden 913 67 667