En time ved guruens føtter
Det var markedssjef Jacob Borchsenius (t.v.) som introduserte konsernsjef, Dr. Gunter Kegel under teknologiseminaret i Porsgrunn nylig

Omtrent slik følte de seg nok, mange av dem som fornuftig nok hadde tatt turen til Pepperl+Fuchs sin teknologidag i det norske hovedkvarteret i Porsgrunn nylig. Etter en overtüre på formiddagen med presentasjoner av produkter, kom crescendoet i form av en times foredrag med Dr. Gunter Kegel.

Han åpnet vinduet mot fremtiden på gløtt, og beskrev en tilværelse med klær som vil kunne måle helsen din kontinuerlig, roboter som kurerer deg og at det blir fullstendig umulig for studenter og skoleelever å jukse, fordi mediene man kommer til å lese, vil kontrollere at du faktisk gjør det ved å måle øyeaktiviteten til leseren.

Hull i veggen
De fremmøtte var lovet en gjennomgang av hva industri 4.0 vil ha å si for fremtidens automasjon, men de fikk så uendelig mye mer enn det. De møtte en visjonær industrileder man nok ikke har så ofte på besøk i Norge: Han kunne blant annet fortelle at om ca. 5 års tid vil den pyramidestrukturen man har i mange norske og for den saks skyld også tyske selskaper, være en saga blott. I stedet kommer en flat struktur der for Pepperl+Fuchs sitt vedkommende elektroteknikk kommer til å møte IT, altså informasjonsteknikk.

-Jeg har alltid ment at det er lettere å gjøre ingeniører til gode IT-folk enn å gå den motsatte veien: Det skyldes måten man forholder seg til verden på. Min kone mener jeg er ingeniør som et tre er et tre. Jeg lever godt med det, sa han til salens fornøyde humring. Men han fortsatte:

-IT-folkene vil si at når jeg går til butikken for å kjøpe en drill, så er jeg egentlig på vei for å kjøpe et hull i veggen. Han så utfordrende utover forsamlingen:

-NEI! Hans malmrøst runget over de fremmøtte som en støpt kirkeklokke som kaller til aftenbønn: Hvis jeg er i en butikk for å kjøpe en drill, så er det akkurat det jeg gjør. Seinere kanskje jeg lager et hull i en vegg med den, og kanskje ikke. Men der og da, kjøper jeg faktisk en drill. Det er fordi jeg er ingeniør, og forholder meg til håndfaste ting.

Industri 4.0
Men Kegel hadde også utfordringer til forsamlingen, og fortalte dem at man står overfor et skarpt skille, nemlig overgangen fra industritenkning til serviceorientering:

-Mens man tidligere har sett at ingeniører snakker med ingeniører, og løser kundenes utfordringer på den måten, vil man om kort tid ha en situasjon der ingeniørene står overfor forretningsfolk som har helt andre krav til løsninger enn det vi har vært vant til. Til nå har industrien sagt: Kommer du med nyheter allerede? Det er jo bare 10 år siden sist, erklærte han, og høstet anerkjennende mumling fra salen.

-Tradisjonelt har endringene i industrien gått svært langsomt, fordi endringer i denne er svært kostbare, og man derfor trenger solid utstyr med forutsigbare vedlikeholdsrutiner og lang holdbarhets tid. Industri 4.0 vil komme til å bringe store endringer i dette. Fra at kundene ikke vil ha så raske endringer som vi har kunnet levere, vil fremtidens kunder kreve at vi har vært i sving med såkalt «disruptive innovation», altså at vi har forberedt oss på fremtidens kundekrav, og kan svare på dem nær sagt øyeblikkelig når etterspørselen oppstår, slo han fast Han så for seg en fremtid der IT-skapte data samles i big data, som så danner basis for endringer i forretningsmodellene industrien bygger sin virksomhet på.

-Alle automatiseringsinnretninger vil få sin egen IP-adresse, og bli en del av «Internet of Things».
De vil snakke med hverandre. Men til dette med at fremtidens kunder vil være med på å styre etterspørselen: I Barcelona har vi satt inn noen følere i søppelsjakter som varsler når det er på tide å tømme dem. Det har redusert trafikken med søppelbiler formidabelt.

Så er det slik at disse følerne også måler temperaturen for de har en tendens til å gå varme, og det ville vi unngå. Da kunden hørte om dette, ville de gjerne ha også denne informasjonen overført til seg: Det viste seg nemlig at på grunn av heten i byen, hendte det ikke så rent sjelden at sjaktene tok fyr. Nå har søppelbilene også vanncontainere med seg, og svinger innom der det blir for varmt, og rett og slett hiver litt vann ned, forklarte han.

Kegel hadde også mye annet på lager, men det måtte du nesten ha vært til stede for å få med deg. Kanskje du skulle ta turen nesten gang Pepperl+Fuchs inviterer til seminar? Vi røper neppe noen hemmelighet når vi allerede nå antyder at det vil bli en inspirasjonskilde du vil kunne drikke av lenge.