Er fiberoptikk i ferd med å bli en saga blott?

Er fiberoptikk i ferd med å bli en saga blott?
Fremtidens internett er å finne i verdensrommet

Er fremtidens internettryggrad – satellitter? Minoru Fujishima, som er professor i fysikk ved Hiroshima universitet i Japan, er en av forskerne som i samarbeide med «National Institute for Information and Communication», har utviklet en terrahertz sender.

Den kan overføre digitale data med en overføringshastighet på over 100 gigabyte per sekund på 300 gigahertz frekvensen. Det er 10 ganger raskere enn 5G. Mens smarttelefon brukere venter tålmodig på debuten av 5G tech fra sine respektive leverandører av mobile tjenester, forventet i 2020, kan japanernes nye tech fullstendig endre hvordan vi i fremtiden overfører data trådløst.

Terrahertz
Når vi snakker om elektronisk kommunikasjon, har vi en tendens til å gjerde diskusjonen inne i hastighetens sfære. Det kan være litt misvisende, siden dataoverførsel skjer nært opptil lysets hastighet. Faktisk er det kapasitet som er den begrensende faktor i kommunikasjonen. Utfordringen kommunikasjonseksperter står overfor vedrørende morgendagens teknologi for datakommunikasjon, er ikke å få ting til å gå fortere: Det handler om hvordan kan man få «stampet mere data ned i røret» – samtidig?

-Optiske fibre er laget av glass, og lysets hastighet bremses ned i fibrene. Det bidrar til at fiberoptikken ikke fungerer så bra for applikasjoner som krever «real-time» respons, sier Minoru Fujishima.

Fremtidsvisjon
En av fremtidsvyene er at man kan bygge «transmissions» sentre på bakken, og sende satellitter ut i bane rundt Jorden for å skape enormt kraftfulle kommunikasjons nettverk. Samme hvor du da er på vår blå planet, er alt du trenger en mottaker som mottar data på riktig frekvens.

-Fiberoptikk ga oss ultrahøy kabeloverførsel, og trådløs overførsel er blitt liggende etter. Terrahertz tilbyr ultrahøy, trådløs satellittoverførsel, forteller Fujishima.

Satellittoverførsel
For noen fantastiske fremtidsutsikter, vil mange si. Tenk å laste ned et bibliotek med filmer, bare på noen få sekunder. Faktisk er det som vil ta lengst tid. er den lille forsinkelsen man opplever – mens data reiser ut i verdensrommet og tilbake igjen. Men, det gjenstår fremdeles litt forskningsarbeide før noen hver av oss kan fullføre nedlastningen av våre favorittfilmer.

-Våre applikasjoner, som er i utprøvingfasen, inkluderer rask nedlastning fra innholds-servere til mobile enheter, og ultrahøye trådløse linker mellom basestasjoner, avslutter Minoru Fujishima.