Hundrevis av ambulanser til Teslas fabrikk i California

Hundrevis av ambulanser til Teslas fabrikk i California
Arbeidsforholdene på Tesla fabrikk får massiv kritikk. Foto: Tesla

Fabrikkansatte ved Teslas fabrikk i California løfter sløret på elendige arbeidsforhold og arbeidsdager fylt av smerte, stress og skader.

Når Tesla kjøpte en nedlagt bilfabrikk i Fremont, California, var planen til Elon Musk å forvandle den gamle, nedslitte fabrikken til en fabrikk for fremtiden, hvor gigantiske roboter oppkalt etter X-Men figurer skulle forme og brett metallplater i skinnende hvite lokaler fylt med det beste av teknologi verden har sett.

Appetitten for Teslas elektriske biler, og hans personlige løfte om å sette press på den karbonavhengige bilindustrien, har sett Teslas aksjeverdi skutt i været og forbigått gamle kjemper som både Ford og General Motors (GM). Fremtidsrettet teknologi er hva Tesla er kjent for, men det kan virke som han har glemt at teknologi og roboter fortsatt styres av mennesker, skriver The Guardian i en kritisk artikkel.

Mens aksjene stiger og ordrebøkene bugner over, klager de ansatte ved fabrikken på ekstremt dårlige arbeidsforhold. Strenge krav til produksjon setter menneskeliv i fare, hevder de.

Siden fabrikken ble åpnet i 2014 har ambulansepersonell rykket ut hundrevis av ganger grunnet sykdom og skader blant de ansatte. Arbeidstakere har i tillegg til skader opplevd blant annet svimmelhet, anfall, pusteproblemer og brystsmerter. Dette framkommer av en hendelsesrapport The Guardian har fått tilgang på.

"Jeg har sett folk besvime og truffet gulvet så hardt at de smadret ansiktet sitt," Jonathan Galescu, produksjonsteknikker ved Tesla.

"De ga oss beskjed om å jobbe videre, mens han fortsatt lå på gulvet."

Han var en av flere arbeidere som sa at de hadde sett kolleger kollapse eller bli kjørt bort i ambulanser.
"Vi hadde en arbeider på min linje, han bare jobbet, fortsatte å jobbe, fortsatte å jobbe, før vi vet ordet av det - falt han bare i bakken," sa Mikey Catura, en arbeider på pakkelinjen.

Richard Ortiz, en annen produksjonsarbeider, snakket beundringsverdig om den høyteknologiske fabrikken. "Det er som om du har dødd og kommet til auto-arbeider himmelen." Men han la til:

“Alt her føles som framtiden, bare ikke oss."

I et telefonintervju om forholdene på fabrikken, som sysselsetter 10.000 arbeidere, skal Tesla-sjefen ha innrømmet at hans arbeidere hadde "hatt en tøff tid, jobbet lenge og jobbet hardt", men han la til at de ansattes helse og velvære er viktig for selskapet og at fabrikkens sikkerhetsprosedyrer er betydelig forbedret i løpet av det siste året.

Saken har tidligere vært omtalt av theguardian.com