Sykehus i Japan “ansetter” robotsykepleiere

Sykehus i Japan “ansetter” robotsykepleiere
Hvordan pasientene kommer til å reagere er det ingen som vet ennå

Roboter har for lengst inntatt våre liv og de er i dag “på jobb” ved både restauranter, supermarkeder, hoteller og i våre hjem. Nå tar de steget videre og inntar våre sykehus.

Nå er ikke roboter i seg selv noe nytt på sykehus verden over, men da er det snakk om roboter som tar seg av transport i et sykehus sitt endeløse nettverk av underjordiske korridorer. Nå har Nagoya universitetssykehus i Japan gitt flere roboter en enorm forfremmelse og gitt dem jobb hvor de skal ha direkte kontakt med pasienter. I februar vil de nye robotsykepleierne være i full operasjon og de vil ha oppdrag som å levere medisiner til pasienter, transportere testprøver til laboratorier og utføre ulike oppgaver innen pasientpleie i et håp om å redusere trykket på de menneskelige sykepleierne.

Totalt vil fire roboter bli satt inn på nattskiftet som går fra klokken 17.00 til 08.00 neste morgen. Planen er at robotene skal gå i trafikk mellom sykehusets kirurgiske intensivavdeling, sykehusapoteket og laboratorium. I tillegg skal de levere intravenøse væsker, testprøver og medisiner.

På natterstid er det naturlig nok færre sykepleiere på jobb og Nagoya universitetssykehus håper robotene skal sikre at de som er på jobb får mer tid med hver pasient. Til å begynne med vil robotene jobbe på prøve, men dersom de viser seg å være nyttige etter det første året, ser ledelsen ved sykehuset for seg at staben av roboter utvides. Hvordan pasientene kommer til å reagere er det ingen som vet ennå.

Teknologien som brukes er ikke ulik den som benyttes i selvgående biler. Robotene som nå er ansatt på prøve er delvis utviklet av Toyota Industries, et søsterselskap av Toyota Motor. I samarbeid med Nagoya University har de utviklet robotene som vil bli forhåndsprogrammerte med ruter basert på arkitektoniske tegninger av sykehuset. Selv om de er programmert i det de starter i stillingen, vil det bli mulig for sykepleiere og andre å styre dem via et nettbrett. Via et enkelt program kan de sende nye arbeidsordre til roboten og roboten vil så svare at oppgaven er motatt og gi et anslag på når jobben er gjennomført.

Selve roboten er utstyrt med radar og kameraer som gir dem en 360 graders synsfelt.
Hvis den kommer ut for et hinder, vil den selv kunne endre kurs eller be menneskelige hindringer pent passe seg slik at den kan komme forbi. Roboten kan selvsagt kjøre heis og skal i utgangspunktet ikke kunne trenge noe hjelp i løpet av arbeidsdagen.

Skulle det være stille stunder i løpet av natten vil robotene kjøre til nærmeste ladestasjon og vente på nye oppdrag. Ledelsen ved sykehuset har gjort det klart at målet ikke er å redusere antall ansatte, men heller sikre at de får mer tid med pasientene.