Er flaskevann fra asteroider det neste?

Flaskevann fra asteroider
Kanskje fremtidens flaskevann kommer fra asteroider?

-Glem kildevann! Fremtidens kjøpevann kan komme fra asteroider. Min bedre halvdel sender meg et oppløftende blikk, i det han tar en god slurk av milkshaken sin. Det er en nydelig dag, og vi nyter hver vår shake i solsteiken.....på en benk i parken: -Dette er kjempegode nyheter Elise!

Ferskvann
-Jeg leste en rapport nylig, som antar det kan bli vanskelig å dekke behovet vårt for ferskvann rundt 2030. Men den gode nyheten er at det kan være tonn med is på flerfoldige asteroider, sier jeg og nipper med velbehag til jordbærshaken.

-Skal man utvinne vann på asteroider? Det er jo supert!! Han nikker energisk og ivrig.

-Vannsyklusen på jorden er en lukket syklus. Det vannet vi har til vår disposisjon her og nå, har vært her i uminnelige tider. Så det er en stor sjanse for at det har passert igjennom et system eller to før det kom til deg. Tobben åpner og lukker munnen flere ganger, som for å prøve og fordøye fakta. Han ser ikke uten videre ut til å like det han tenker.

Plast i tappevann
-Det du forteller, er vel egentlig skikkelig oppløftende Elise, sier han tvilende. Og legger til: Jeg leste nylig, noe om at det nemlig er funnet plast i tappevann rundt omkring i verden. Han trekker pusten dypt, som for å fordøye sine egne tanker: Så sier han:

-Altså drikkevann fra vannkran som er forurenset med plast partikler, som kommer fra vår egen hverdag forklarer han tankefullt, og myser mot solen.

-Jeg har jo hørt om andre typer forurensning...i vannreservoarer, der vannet måtte klores så kraftig at det luktet klor fra tappevannet, og man måtte koke drikkevannet, mumler han videre ned i shaken.

-Vet du noe om helserisikoen? Jeg mener.....dette er jo skremmende, for å si det mildt.

-Det jeg har lest er at man er bekymret både for mikroplastfunnet og for kjemikalene de inneholder. Nanopartikler kan trenge inn i celler, og det som er virkelig bekymringsfullt da, er at de kan trenge inn i organer også. Dessuten, sier han etter en kunstpause, man driver jo både og renser og resirkulerer avfallsvannet, og mikroplast kan tiltrekke seg bakterier som er i kloakken. Han ser litt ut i luften, og skutter seg.

Sjømat og drikkevann

-Men hva med sjømaten, er den også forurenset, spør jeg listig.

-Ja, det er gjort mikroplastfunn i havområdene, og man antar at folk får i seg mikroplast via forurenset sjømat.

-Hvordan får man mikroplast i drikkevannet? Jeg får ikke den mentale kabalen til å gå opp.

-Det er et mysterium min kjære, sier han raust: Man antar at blant annet tørketromler, og naturlig slitasje både på tepper og på klærne våre, bidrar til tilstedeværelse av fibre i atmosfæren. Det er jo blitt en del milliarder av oss på vår lille planet. Dessuten antar man at plast fibre også kan ende opp i vannsystemene våre, via vaskemaskiner. For ikke å forglemme det fordømrade regnværet, sier han og slurper i seg litt mere av den smakfulle sjokoshaken.

Renseanlegg
-Ja, sier jeg, og kjenner meg en smule overveldet: -Det pøser jo ned så kraftig enkelte ganger, at det må jo bidra til forurensing av enkeltes brønnvann rundt omkring i verden. Men Tobben...har man virkelig ikke rensefiltre på renseanlegg? Jeg mener...vi trenger jo plastartikler til en rekke forskjellige ting.

-Joda, men de klarer ikke å filtrere vekk all mikroplasten, dessverre. I hvert fall ikke enda. Man må nok foreta noen kraftige forbedringer på ymse renseanlegg.....fremover, tror jeg. Han blir plutselig taus.

Kjøpevann

-Men kjøpevannet er vel trygt å drikke.....eller hva? Jeg rører litt usikkert i shaken med sugerøret.

-Det er funnet forurensing i noen få eksempler som ble testet i USA.....men det er som du så klokt formulerer det: Vannsyklusen på kloden vår er en lukket syklus, sier han og smiler avvæpnende.

-Vet du hva jeg tror vi får håpe på Elise, legger han til i en munter tone og slurper høylydt i seg de siste edle dråper av sjokoshaken...på innpust. Han fortsetter like iherdig på utpust.....og uten å vente på svar buser han ut: -At fremtidens flaskevann kommer fra asteroider!