Appen - vår tids reddende engel?

Appen - vår tids reddende engel?
Eureka -Se hva jeg har funnet på nettet. En App'er som gir oss oversettelse på direkten!

En studie foretatt av den franske investeringsbanken Natixis, antar at fransk kan komme til å bli det språket som blir mest brukt i 2050. Fransk prates av mange i Vest Afrika og man regner med at en stabil utvikling der vil bidra til at det franske språket seiler opp på førsteplass.

Tobben er frankofil på sin hals. Aix-en-Provence er drømmestedet hans. I slutten av tenårene bodde han der en kort stund som student. Oppholdet gjorde uslettelig inntrykk på ham. Jeg har selv besøkt stedet for en stund siden....som turist. Nå er vi tilbake begge to, for å lære oss fransk på gamlemåten: Et 14-dagers intensiv kurs hjemme hos en privat lærer.

Fransk kurs
-Je m'appelle Valerie, og jeg er deres fransklærer. Når dere er her under mitt tak, snakkes det bare fransk. Totalt 6 kursdeltakere stirrer forskrekket på hverandre: 2 fra Norge, 2 fra USA og 2 fra Tyskland.

-Vennligst presenter dere, med navn, land, alder og yrke, sier hun og peker på Tobben: -Du først. Min bedre halvdel skifter farge flere ganger før han er i stand til finne begreper for det han ville ha tenkt...på fransk.

-Je m'appelle Tobben, sier han....om litt. Han har et godt ordforråd, og løser oppgaven glimrende. Men Valerie er langt fra fornøyd med uttalen hans, hvilket forvirrer ham så grunnleggende at han snubler i vokaler og slår stiften over enkelte konsonanter.

-Å bøye verb hos meg gjøres i vertikal posisjon. Tobben, reis deg opp og bøy verbet «être» for meg:

-Je suis, tu es... Tobben stotrer seg målbevisst fremover og sender «språkballen» omsider i mål, men uttalen hans gjør at det annulleres på målstreken.

På direkten
Hjemmeleksene prøver vi å løse som best vi kan, via hjelp fra alternative franskkurs på internett.

-Dette er fordømrade meg for tungvint!!! Tobben er en mann som vet å gi uttrykk for sine inntrykk.

-Eureka, jubler jeg. -Se hva jeg har funnet på nettet: App'er som gir oss oversettelse på direkten!!

-Hva....er det mulig?? Hvordan virker de Elise?

-Skal vi nå se....du snakker inn i en tingest, som for eksempel en mobiltelefon. Noen apper virker ved at gjenkjennelses-software for tale, digitaliserer lyden og bruker statistiske algoritmer til å gjette hva du sier. Algoritmen tar også hensyn til konteksten, slik at ordene som velges vektlegges av appen. Den bruker et bibliotek av tale for å produsere setninger på det lokale språket, og gir deg sanntids oversettelse.

Skjult mikrofon
Dag etter dag, det samme intense opplegget, bare avbrutt av en halvtimes stum lunch. Ingen av oss studenter behersker å konversere bare på fransk, spesielt når vi vet at Valerie lytter på frekvensen. Spisekroken har nemlig en skjult mikrofon.

-Elise, vil du bøye verbet «être»? Jeg stirrer forvirret fra tavlen, til Tobben og tilbake til Valerie. Jeg bare vet at jeg kan det. Tåkesløret er tungt og nekter å lette, i stedet baner det vei for et massivt jernteppe. Kraftig hoderisting og studering av skotupper er alt jeg har å by på. Både amerikanerne og tyskerene sliter med tunge-gymnastikken: Å få til en riktig miks av alle lydene som hører til i den store bollen med «fransk salat». Valerie er intens og full av fransk pasjon, og bombarderer oss med franske ord: -Noter ned alt jeg skriver på tavlen! Grammatikk er viktig! Stemmen til Valerie er intens og bydende. Samtlige studenter skriver så blekket spruter, og våghalser som drister seg frampå og insinuerer at det er fraser de ikke forstår, blir møtt med nye og kraftige bombardement av franske gloser.

Applikasjoner
-Hvilken app vil du anbefale Elise? Tobbens svetteperler er ikke fremkalt av grader Celsius, der han sitter fordypet over dagens hjemmelekser. Hans er mye vanskeligere enn mine, så etter dagens dont belønner jeg meg selv med frisurf på nettet.

-Jammen om jeg vet: Microsoft har en app som sanntidsoversetter flerspråklig både tale og tekst.

Google oversetter håndskriften din fra et språk til et annet, og man får sanntids video oversettelse ved å bruke mobilens kamera. Appen supporterer over hundre språk.

Nå skal vi se...aha...Busuu.. -Prosit, svarer Tobben kontant. Jeg små-ler for meg selv og leser videre:-Busuu appen passer nok best for deg....tror jeg. Du kan jo litt fransk, mener jeg. Her får du oppfrisket vanlige fraser, og hvis du vil kan du få feedback på uttalen din fra franske innvånere med perfekt fransk uttale.

Mens vi lar pop gruppen The Shorts ta seg av bøyningen av verbet «être», fullfører vi kurset og tar oss fram på fransk via den moderne metoden.....med hver vår app.