Milliardoppkjøp i det stille

Emerson har kjøpt Pentair|Teknologiskenyheter.no
Fra venstre: Egon Steinseide Sales Director Valves & Regulators, Asgeir Knutsen Country GM Norway og Anders Jacobsen Regional Sales Manager.

Det har ikke avstedkommet de helt store overskriftene hverken i teknisk eller økonomisk presse – enda. Men Emerson har kjøpt Pentair for formidable 3 milliarder dollar. For Norge betyr det sterkere markedsposisjon og spennende utfordringer.

-Vi så at begge selskaper hadde produkter og tjenester å utfylle hverandre med. Når vi samler ressursene, har vi nå kommet i en situasjon der vi kan tilby en total ventil pakke til våre kunder innen våre segmenter. Med andre ord blir vi en komplett leverandør, og det er det stadig flere som etterspør.

Komplett
Anders Jacobsen, tidligere salgssjef for Pentair i Norge nå som er regional salgssjef for Emerson i Norge, var både stolt og aldri så lite opprømt da selskapet hadde innkalt til pressekonferanse for å fortelle om oppkjøpet. Dette skjedde i selskapets lokaler i Skui, hvor man også kommer til å fortsette fremover. Han var opptatt av at man nå ville kunne nå eksisterende kunder for begge fusjonspartnerne, men nå som det han kalte «komplette leverandører:

-La meg vise dette grafisk, sa han entusiastisk, og pekte på en rekke felter der Emerson og Pentair hver for seg bare delvis har kunnet levere det kundene etterspør, men hvor de nå vil kunne være perfekte samarbeidspartnere både på kontrollventiler, on/off ventiler, sikkerhetsventiler etc.

Synergier
-Det blir pekt på mulige synergier, men betyr ikke det vanligvis at man reduserer bemanningen?

-I dette tilfelle vil det ikke bety reduksjon i arbeidsstokken da vi er veldig komplementære og vil 100% utfylle hverandre, forteller Knutsen. Men synergi er jo så mye mer enn dette, slår han fast. Ett område han er veldig opptatt av, er service på våre produkter, her har Emerson bygd opp eget verksted i Bergen og eller i landet hav de gjort avtaler og sertifisert verksteder slik at kundene i størst mulig grad skal oppleve «kortreist» reparasjon av ventilene.Nå vil alle kunder få den oppfølging de trenger fra en og samme leverandør.

-Men siden vi her snakker om alt fra ventiler for oljesektoren til VA, renseanlegg og annet, kan det jo bli svært krevende for personellet?

-Jo, det er klart at med så forskjellige væsker som skal transporteres, vil både materialet ventilene lages etter nærmere spesifikasjon av våre lokale ventil eksperter Vi har stor tro på kompetansen som finnes i selskapet, og er trygge på at kundene kommer til å få topp service, slår han fast.

Samles
De fremmøtte var ellers spente på hvordan fremtiden vil se ut, for det er klart at med en samlet omsetning på 517 millioner kroner bare i Norge, og med en rekke forskjellige brands til de forskjelligste sektorer, vil det ta tid før man er ferdig med alle evalueringer og ikke minst tilpasninger som vil vise seg naturlig etter oppkjøpet. Men med kontorer i Porsgrunn, Stavanger, Bergen og altså både på Lysaker og Skui så langt, var det en gjeng som gleder seg til å møte markedets utfordringer framover:

-Vi er blitt et sterkere fagmiljø med 30 medarbeidere bare på ventilsiden i Norge, med et bredere tilbud til våre kunder, og ikke minst har vi fått sjansen til å rendyrke våre brands. Når Emerson velger å være til stede i et marked, vil vi gjerne synes der, understreket Jacobsen.