Prosjekt for smart energilagring

Prosjekt for smart energilagring
EUs elnett må gjennomgå enorme kapasitetsendringer for å møte den økende etterspørselen

Det EU-finansierte ESTORAGE-prosjektet har presentert en rekke alternativer for å øke energilagringskapasiteten over hele Europa, samtidig som det øker fleksibiliteten i nettene for å bedre integrere fornybar energi.

Prosjektet har nylig offentliggjort noen av sine første resultater og identifiserer en energilagringskapasitet på 2291 GWh som kan realiseres gjennom Pumped Storage Hydro Plants (PSP). Dette er mer enn syv ganger den nåværende installerte PSP-kapasiteten i hele Europa.

Over halvparten i Agder
Lokasjonene er over hele EU-15, sammen med Norge og Sveits. Sør-Norge hadde 54% av studiens totale gjennomførbare pumpekapasitet med 1242 GWh. Alpene hadde 13% eller 303 GWh over Østerrike, Italia, Frankrike og Sveits, med 9 GWh i de tyske Alpene. 5% av den totale potensielle kapasiteten i studieområdet ble funnet i Pyreneene i Frankrike og Spania med 118 GWh.

Mer fornybar energi
EUs elnett må gjennomgå enorme kapasitetsendringer for å møte den økende etterspørselen av energi, og samtidig integrere fornybar energi for å møte målene for klimaendringer. EUs strategiske energiteknologiplan (SET-plan) har som visjon at vindkraft skal bidra med opptil 20%, og solenergi opptil 15% av EUs totale strømforsyning innen 2020.

Pumped Hydro Storage Plants
Fornybare energikilder, som vind og sol, representerer en økende andel av verdens energikilder. Dessverre svekker deres uforutsigbarhet den generelle nettstabiliteten. Løsningen for å integrere fornybar energi i nettet er å lagre overskuddsstrøm som kan brukes i perioder med lite sol og vind.

PSP er ideelt egnet til å reagere på hyppige endringer mellom strømmangel og overskudd ved å generere eller absorbere overflødig energi etter behov. Moderne systemer starter pumper eller turbiner fra stillstand på bare 30 sekunder.

Les mer her: www.europabanken.no