Enova støtter innkjøp av biogasskjøretøy
Enova tilbyr støtte ved innkjøp av nullutslippskjøretøy Foto: Nils Erik Midtbø / Posten Norge
Bedrifter som vil kjøpe tyngre biogassdrevne kjøretøy og anleggsmaskiner kan nå få investeringsstøtte av Enova.
– Det har manglet gasskjøretøy med større motorer på det norske markedet. Nå er flere slike modeller på vei inn, og da åpner det seg muligheter for flere, for eksempel innen langtransport, til å ta i bruk biogass. Disse kjøretøyene koster mer i innkjøp enn tilsvarende dieselkjøretøy, så her ønsker vi å bidra tidlig for å få markedet i gang, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.
Økt bruk av biogass kan redusere klimagassutslipp i transportsektoren, særlig innen tungtransport og anleggsmaskiner. Det viser en rapport som ble lansert tidligere i høst. Enova tilbyr allerede proffmarkedet støtte til innkjøp av hydrogenkjøretøy og elektriske kjøretøy, og utvider nå dette støttetilbudet til også å gjelde tyngre kjøretøy (over 3,5 tonn) som kan gå på biogass.
Støtter også nødvendige fyllestasjoner
Til forskjell fra mange andre land har ikke Norge en utstrakt gassinfrastruktur hvor biogass enkelt kan blandes inn. Det er derfor få steder å fylle biogass i dag, og for enkelte virksomheter som vurderer biogasskjøretøy kan derfor en ny fyllestasjon være en forutsetning for å kunne gjennomføre innkjøpet. I slike tilfeller åpner Enova for å støtte også bygging av fyllestasjonen.
– Slik gjør vi det mulig for flere transportører å kutte utslipp ved å ta i bruk gasskjøretøy og biogass, samtidig som vi støtter biogassinfrastruktur i samsvar med etterspørselen i markedet, sier Kvam.
Støttesatsen til innkjøp av kjøretøy avhenger blant annet av størrelsen på virksomheten, og er begrenset til inntil 40 prosent av merkostnadene for store virksomheter og 50 prosent for små. Støtten til fyllestasjon kan utgjøre inntil 40 prosent av merkostnadene, og Enova stiller krav om langsiktige bruksavtaler mellom flåteeieren og eieren av fyllestasjonen.
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, ivaretar forsyningssikkerheten og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for å få de gode løsningene ut i markedet og bidra til nye energi- og klimateknologier.
Enova SF eies av Olje- og energidepartementet, og finansieringen skjer via tildelte midler fra Energifondet og et lite kostnadspåslag på strømregningen. Enova er lokalisert i Trondheim og har 80 medarbeidere.